Uçuş Eğitmeni İsmail Öcal: “Hava Araçları Dünyanın En Güvenli Ulaşım Araçlarıdır”
SİVAS (İHA) – Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi uçuş eğitmeni İsmail Öcal, askeri ve sivil havacılık sektörleriyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Öcal, hava araçlarının dünyadaki en güvenli ulaşım araçları olduğunu belirterek, kazaların genellikle insan, çevresel faktörler ve makine ekipman uyumluluğu gibi üç ana neden altında incelendiğini söyledi.
Son yıllarda sivil ve askeri havacılık sektörlerinde önemli gelişmeler yaşanıyor. Sivil havacılıkta çevre dostu uçaklar, elektrikli ve hibrit sistemlerle karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik adımlar atılıyor. Askeri havacılık ise dron teknolojisi ve insansız hava araçlarıyla savaş stratejilerinde devrim yaratmaya devam ediyor. Bu gelişmelere rağmen her iki alanda da güvenlik öncelikli bir konu olmaya devam ediyor.
“Hava araçları en güvenli ulaşım araçları”
Kazaların oluşum nedenlerini değerlendiren uçuş eğitmeni Öcal, şu ifadeleri kullandı:
“Kazalar ister sivil ister askeri havacılıkta meydana gelsin, üç ana faktör altında inceliyoruz: insan faktörü, çevresel faktörler ve makine ekipman uyumluluğu. Sivil veya askeri havacılıkta çok fazla kaza meydana gelmiyor, ancak gerçekleşen kazalar sansasyonel olduğu için daha çok dikkat çekiyor. Buna rağmen hava araçları, dünyanın en güvenli ulaşım araçları olarak liderliğini sürdürüyor.”
“Askeri havacılıkta şartlar daha çetin”
Askeri havacılığın zorlu koşullarına değinen Öcal, sivil ve askeri pilot eğitim süreçlerini karşılaştırdı:
“Askeri eğitimlerde çevresel faktörler çok daha zorlu. Çünkü savaş durumlarının simülasyonu yapılırken sert koşullar altında uçuş gerçekleştirilmesi gerekiyor. Sivil havacılıkta bir aday pilot, 18-24 ay gibi bir sürede eğitilirken askeri havacılıkta bu süreç 4 yıla kadar uzuyor. Aday pilotlar, yalnız uçuş hakkını kazanmak için tek başlarına uçuş gerçekleştirmek zorunda kalıyor. Yalnız uçuşlar, pilotun makine ekipmanla baş başa kaldığı bir süreçtir. Stres, kaygı ve çevresel faktörler, özellikle askeri uçuşlarda daha fazla kazaya yol açabiliyor.”
“Sivil ve askeri havacılıkta güvenlik ön planda”
Hem sivil hem de askeri havacılıkta, uçuş güvenliğini artırmak için teknolojik sistemlerin sürekli güncellendiğini belirten Öcal, “Hava trafiği kontrolü, uçuş güvenliği protokolleri ve terörle mücadele önlemleri sürekli olarak geliştiriliyor. Sivil havacılıkta uçak kazalarını önlemek için sofistike teknolojiler üretilirken, askeri havacılıkta da uçuş emniyetini güçlendiren sistemler devreye giriyor”
KAYNAK : İHA