BTK Akademi "Yapay Zeka Zirvesi" Düzenledi
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Akademi, Google ve Girişimcilik Vakfı iş birliğiyle "Yapay Zeka Zirvesi" düzenledi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen zirvede yapay zeka konuşuldu.
Yapay Zeka Tarihi ve Önemi
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, zirvede yaptığı konuşmada yapay zekanın tarihçesine ve önemine değindi. Alan Turing'e kadar uzanan yapay zeka geçmişi, otomasyon mantığının Sanayi Devrimi'ne dayandığını belirtti. Sayan, verinin hızla artmasıyla yapay zekanın öneminin de arttığını vurguladı. Geçtiğimiz yıl üretilen veri miktarının 100 zetabayt olduğunu ve bu rakamın her geçen yıl arttığını aktardı.
Verinin Önemi ve Bilgelik
Bakan Yardımcısı Sayan, verinin anlamlı bilgiye dönüşmesinin ve bilgelikle doğru kararların alınmasının önemine işaret etti. Verinin insanların kendilerini ve çevrelerini anlamalarına, doğru kararlar vermelerine nasıl katkı sağladığını anlattı. Bilgelik kavramının insanlara ne kadar büyük bir güç kattığını vurguladı.
Küresel Dijital Dönüşüm ve Yapay Zeka Sektörü
BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, küresel ölçekte hızla ilerleyen dijital dönüşümde yapay zeka, nesnelerin interneti, büyük veri, blok zincir gibi ileri teknolojilerin merkezi olduğunu belirtti. Karagözoğlu, yapay zeka sektörünün hızla büyüdüğünü ve 2024 yılında 250 milyar ABD dolarına, 2030'da ise 1,8 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaşacağının öngörüldüğünü dile getirdi. Sağlık hizmetlerinden yüksek teknoloji üretimine kadar geniş bir alanda kullanılan yapay zekanın sektörleri dönüştürdüğünü ifade etti.